25.3.2014

Osaamisen väärinkäyttö

Sinulla on paljon osaamista. Käytätkö sitä viisaasti? Voitko hyödyntää sekä vasenta että oikeaa kättäsi? Entä molempia aivopuoliskojasi? Käytkö tyhjäkäynnillä vai ylikierroksilla? Onko tahto siellä, missä teotkin?

Väärinkäyttö ei ole vain menetetty maalinpaikka, se voi olla jopa loukkaantuminen työelämäpelin kentällä. Jotta kentän laidalla tiedetään antaa oikeaa hoivaa, on syytä tietää mitä tapahtui ja mihin sattui. Väärinkäytöksiin on siis eri syitä ja seurauksia. Tässä lyhyt oppimäärä työelämän loukkaantumisista.



Kaikkiin tyyppeihin ei päde samat dropit. Useimmiten työntekijälle tarjotaan ratkaisuksi lisäkoulutusta. Koulutusresepti puree parhaiten A-tyypin vaivaan. B-tyypille se aiheuttaa lisääoireita. C-tyyppi osallistuu koulutukseen vaihtelun vuoksi, eipä juuri muusta syystä.

A:n ja B:n kohdalla on puhuttu jopa burnout-tyypeistä. Ilman varhaista puuttumista ja oikeaa hoitoa henkilö löytää itsensä vilttiketjusta. Väitän, että C-tyypin oireet ovat tuttuja monelle, vaikkei burnout lähellä olisikaan.

Lääkkeitä löytyy nykyään vaivaan kuin vaivaan. Väärinkäyttö saadaan poikki, kun diagnoosi on tarpeeksi osuva. Lisäkoulutusreseptiikassa painottuvat osaamispuutteet ja kehittymistarpeet. Olemassa olevan nykyisen osaamisen sekä omien työtoiveiden tunnistaminen on tärkeää koko uran kannalta. Uutinen ei ole uusi. Lisäpontta asialle tuo sen väärinkäytön riskit - rooli ennaltaehkäisevänä työhyvinvointitekijänä.




Ei kommentteja: